Kinderen

Tandheelkundig Centrum Frederikstraat besteedt veel aandacht aan de verzorging en behandeling van kinderen

Bijzondere affiniteit met kindertandheelkunde

Voor kinderen is het belangrijk dat ze stapsgewijs aan tandheelkundige behandelingen kunnen wennen. Het winnen van vertrouwen speelt daarom een belangrijke rol. Wij richten ons op zowel preventieve als herstellende behandelingen.

Fluoride advies
Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt. Door de juiste hoeveelheid te gebruiken helpt fluoride gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Daarom is het belangrijk dagelijks een fluoridetandpasta te gebruiken.

Het fluorideadvies, dat eind 1998 door het Ivoren Kruis is vastgesteld, luidt:

  • 0 en 1 jaar: vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: eenmaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta;
  • 2, 3 en 4 jaar: tweemaal per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta;
  • 5 jaar en ouder: tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta:
  • Voor alle leeftijden: alle andere vormen van fluoridegebruik in overleg met de tandarts

Gewoon Gaaf

Als ouder/verzorger kunt u samen met uw kind veel doen om gaatjes in de mond te voorkomen. Om u hierbij te helpen, maken wij gebruik van Gewoon Gaaf. Dit is een preventiemethode van het Ivoren Kruis, die helpt bij het opgroeien met een gezonde mond. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes bij kinderen kan leiden.

Gewoon Gaaf start vanaf de doorbraak van het eerste tandje en loopt door tot uw kind 18 jaar is. Aan de hand van het gebit en de leeftijd van uw kind stellen wij een persoonlijk behandelplan op. Ook adviseren wij op basis daarvan wanneer u met uw kind naar de praktijk komt. Dat kan vaker zijn dan de halfjaarlijkse controle. Bij Gewoon Gaaf wordt de nadruk gelegd op goede verzorging door ouder en kind.

Behandelingen voor kinderen

Uw kind krijgt extra aandacht en een duidelijke uitleg. Angsten worden weggenomen en vertrouwen wordt gewonnen.

 Alle behandelingen (behalve orthodontie) onder de 18 worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Regelmatig tandartsbezoek

Het glazuur is nog niet uitgehard, daarom zijn kinderen gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Wij raden samen met het Ivoren Kruis aan om vanaf de doorbraak van het eerste tandje regelmatig de tandarts te bezoeken. Die controleert de mondgezondheid en geeft waar nodig advies over de mondhygiëne. Door uw kind op jonge leeftijd mee te laten komen, wordt er op spelenderwijs kennis met de tandarts en de tandartspraktijk gemaakt. Daardoor kunnen problemen met het gebit worden voorkomen. Niet voor niets vergoedt de basisverzekering alle tandheelkundige controles en verrichtingen bij kinderen van 0 tot 18 jaar (met uitzondering van o.a. orthodontie).

Gewoon Gaaf

Als ouder/verzorger kunt u samen met uw kind veel doen om gaatjes in de mond te voorkomen. Om u hierbij te helpen, maken wij gebruik van Gewoon Gaaf. Dit is een preventiemethode van het Ivoren Kruis, die helpt bij het opgroeien met een gezonde mond. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes bij kinderen kan leiden. Gewoon Gaaf start vanaf de doorbraak van het eerste tandje en loopt door tot uw kind 18 jaar is. Aan de hand van het gebit en de leeftijd van uw kind stellen wij een persoonlijk behandelplan op. Ook adviseren wij op basis daarvan wanneer u met uw kind naar de praktijk komt. Dat kan vaker zijn dan de halfjaarlijkse controle. Bij Gewoon Gaaf wordt de nadruk gelegd op goede verzorging door ouder en kind.

Fluoride

Fluoride maakt tanden sterker. Om gezondheidsredenen mag het alleen in lage concentraties gebruikt worden. Ook is het raadzaam om fluoridetandpasta niet in te slikken. Op ivorenkruis.nl vindt u nauwkeurig advies over fluoridegebruik bij kinderen. Dit advies is op basis van wetenschappelijk onderzoek opgesteld. Als de mondhygiëne bij kinderen slecht is, kan een aanvullende fluoridebehandeling zinvol zijn. 

Spenen en duimzuigen

Als uw kind nog duimzuigt als de permanente tanden doorbreken, kan de stand van de kaken veranderen waardoor de blijvende tanden scheef gaan staan. Ook kan de positie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak veranderen.

Om dit te voorkomen kunt u uw pasgeborene, zodra het kindje de neiging heeft op de duim te zuigen, een speen geven. Te vaak een speen gebruiken is ook niet goed, maar kan makkelijker afgeleerd worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kind het zuigen op de speen of duim heeft beëindigd voordat de blijvende tanden doorkomen. Dit is rond het zesde levensjaar.

De speen heeft in de eerste instantie een duidelijk doel. Pasgeboren baby’s hebben een grote zuigbehoefte. De speen is een hulpmiddel om daarin tegemoet te komen en het kindje tevreden te stellen. Als uw kind ongeveer een jaar is, is het zuigreflex afgenomen.
 

Aan dient de speen alleen nog voor het gevoel van troost, veiligheid en rust. Dit kan nadelige effecten hebben als het kindje ouder wordt. Zo kan de bovenkaak versmallen, het gehemelte verhogen of een overbeet ontstaan.

Ook als uw kind nog een melkgebit heeft! Dit kan spraakontwikkeling veroorzaken. Ook een scheef gebit en beugel op latere leeftijd kunnen nadelige gevolgen hebben.

Sealen

Nieuwe blijvende kiezen kunnen diepe groefjes en putjes hebben. Omdat de haren van de tandenborstel hier moeilijk bij kunnen komen, zijn deze kiezen kwetsbaar voor gaatjes. Door kauwvlakken te sealen, worden ze als het ware verzegeld tegen bacteriën hierdoor neemt de kans op gaatjes af. Er wordt een wit laagje kunsthars in de groeven aangebracht. Deze laag gaat jarenlang mee en is niet te zien. De behandeling is pijnloos.  

Onze behandelaars

Maak kennis met onze behandelaars.

A. Alshangi

Tandarts A. Alshangi is afgestudeerd aan het ACTA. De raakvlakken met de geneeskunde en het technische aspect van de tandheelkunde spreekt hem aan.

N. Al Hassani

Tandarts N. Al Hassani is afgestudeerd als tandarts aan het ACTA. Hier heeft zij een klinische verdieping gevolgd in restauratieve tandheelkunde.

Marguerite Risselada

Marguerite is in 2003 afgestudeerd aan de Hogeschool te Utrecht als mondhygiënist en is in verschillende praktijken en diciplines werkzaam geweest.

“Clear and friendly communication with front desk. The staff were helpfull, even went out of the way to help me.”

Sara T.

Patiënt

Schrijf u nu in

Openingstijden:

Maandag t/m donderdag
8:00 uur – 17:00 uur

Vrijdag
8:00 uur – 16:30 uur

Zaterdag
Op afspraak (bij de mondhygiëniste)

Zondag
Gesloten

nl_NLDutch